Петокласници от пловдивско училище „Пейо Яворов" намериха над 7 000 лв., кредитна карта и лични документи и ги предадоха на полицията, съобщи bTV.

Кристо и Джеф са приятели и седят на един чин в училище „Пейо Яворов". Вчера двамата случайно попадат на парите в градинката, близо до училището.

„Бяхме шокирани и се решихме да се обадим на 112”, разказа Кристо Крушков от 5 В клас.

Двамата приятели вече са герои в очите на съучениците си, но получават и въпроси защо не са помислили и за себе си. „Много хора ни питаха защо не сме си взели парите, и ние казваме - имаше и лични карти, тези пари не са наши”, допълни петокласникът.

„Едно от децата - Джеф - има много голямо желание да отиде на „синьо училище", но няма парички”, сподели учителката по български език Тони Раева.

„И детето всеки ден казва на учителката: "Може би мама ще събере парите и може би ще дойда на „синьо училище", допълни директорката на училището Саша Кръстева.

Джеф не може да изпълни мечтата си, но за него най-важното е човек да бъде честен и почтен. „Толкова голяма сума - не мога да взема, не са мои. Така са ме учили вкъщи”, казва Джеф Мохамед Кебао.

Директорката на училище „Пейо Яворов" ще поздрави публично двамата петокласници по радиоточката. До момента собственикът на парите не се е обадил да им благодари.