Правната комисия в парламента прие въпроса за референдума да бъде такъв, какъвто е внесен от управляващите вчера: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?", предаде репортер на БГНЕС.

Според ГЕРБ този въпрос всъщност е редакционна поправка на въпроса, който беше подкрепен от 540 000 български граждани и беше: "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка Белене?".

"Редактираме въпроса, като заменяваме думата "атомна" с "ядрена", пред "България" се добавя "Република", отпада "на площадка Белене". Думата "централа" става "електроцентрала" и пред "електроцентрала" се добавя "нова". "Това е редакция", твърди депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Искра Фидосова. След като редактира въпроса, предложен от хората, ГЕРБ прие и собственото си предложение с абсолютно същия въпрос.

От Коалиция за България са убедени, че с това се променя същината на въпроса. Те нямаха нищо против да се добави "република", да се замени "атомна" с "ядрена" и да стане "електроцентрала", но са категорично против да отпадне "Белене" от въпроса. От ДПС и Коалиция за България категорично отказаха да участват в гласуването на "редакцията" и напуснаха залата.

Депутатът от левицата и доктор по право Янаки Стоилов е убеден, че управляващите правят грешка като променят същностно подкрепения от хиляди български граждани въпрос. Като експерт той обясни на колегите си от ГЕРБ, че за да не нарушат закона в случая, когато има две предложения за провеждане на референдум, трябва да има две самостоятелни решения на Народното събрание. Трябва народът да отговори и на двата въпроса, дори и това да е в един и същи ден и в рамките на един референдум и една и съща бюлетина, допълни той.

"Не правите напук на БСП, а правите напук на 540 000 български граждани, защото се опитвате да подмените въпроса, под който се подписаха. Хората с омерзение гледат вашите упражнения по темата и как се опитвате да им откраднете референдума. Това, което правите, е злоупотреба с правото и трябва НС да се произнесе и по двете предложения - това на ГЕРБ и това на хората", заяви депутатът от Коалиция за България Мая Манолова на колегите си от ГЕРБ. Бившият конституционен съдия Любен Корнезов пък обеща на ГЕРБ, че ще се видят в Конституционния съд.

Дебатът за първия референдум, обаче, на моменти далеч премина принципите за нормален и професионален диалог. След близо два часа дебати в парламентарната комисия по правни въпроси се стигна до реплики "Не сме на Женския пазар" и "Това не е детска градина", а депутатите решиха да си изясняват кой може и кой не може да каже думата "конфиденциално" , кой от какво трябва да се срамува и кой къде е учил право.