С около 20% падат офертите за покупка на земеделска земя в областта през последните две-три седмици, съобщиха за „Утро“ от „Русе ленд“. Същият спад се очертава и за нивите в Силистренско.
Причина за срива са ниските изкупни нива на продукцията, довели до липса на свободни средства у производителите, които са и основните купувачи на този пазар. След ниските цени на пшеницата и ечемика жътвата на слънчогледа започна с оферти около 480 лв./тон, които са двойно по-ниски от миналогодишните. Така надеждите за някакви печалби от есенниците угасват и покупката на земя е последното, което вълнува арендаторите.
Най-драстично падат предложенията за покупка в общините Русе, Сливо поле, Тутракан и Главиница, където само преди три месеца офертите бяха достигнали върхови нива от 1100-1200 лева за декар. В момента купувачи се намират трудно и то предимно за свободни ниви в диапазона между 900 и 1000 лв./дка. За тези, ангажирани с дългосрочни договори, се дават около 800 лв./дка.
В останалите общини на Русенска област цените на нивите също претърпяха регрес, макар и в по-малка степен и в момента се движат средно около 700 лв./дка.
Едва ли може да очакваме останалите купувачи - фондове и индивидуални инвеститори, да проявят особена активност при тези падащи цени. Така че в резултат на лошата международна конюнктура се очертава трудна година за всички участници в пазара на земеделска земя - търговци, производители и инвеститори, каза Камен Илиев от „Русе Ленд“.