Измръзнали са към 90% от насажденията с кайсии у нас. Около това мнение се обединиха участниците в третото специализирано овощарско изложение, провело се в Русе през уикенда. Най-зле е положението в Силистренско, но студените нощи срещу 24-и и 25 март имали катастрофален ефект и за градините в Русенско. Не по-добро е и състоянието на овошките в Южна България.
Слабата реколта у нас този път трудно ще се компенсира с внос от чужбина, тъй като навсякъде в Европа кайсиите са зле. Дори в топлите Гърция и Италия реколтата е напълно унищожена. Така че не чакайте евтини кайсии това лято, казаха овощари.
Доколко неприятната прогноза отговаря на действителността ще стане напълно ясно чак след като дойде времето овошките да цъфнат и вържат плод.
„Правилата изискват след получаване на заявление от овощарите за обезщетение за пропаднала реколта да се направят две проверки през известно време. Едната при получаване на заявлението, втората след като дръвчетата цъфнат и вържат“, обясни директорът на ОД „Земеделие“ Борислава Братоева.
Компенсации фермерите могат да получат само при 100% загуби.
Фирми от Румъния, Чехия и Унгария участваха в двустранните бизнес срещи по време на овощарското изложение, за да договарят доставки на плодове от България, които по вкусови качества далеч превъзхождат отглежданите в техните страни. Организаторите от Сдружение „Дунавски овощари“ отчетоха ръст на членската маса с 20% до близо 350. Най-много са фермерите от Русе, а най-големите площи с овощни градини са в Силистра. Съюзът има и членове от Шумен, Разград, Габрово, Велико Търново и др.