Папа Франциск обяви ден на пост и молитва на 7 септември в целия свят за мира в Сирия и целия Близък изток. Той осъди използването на химически оръжия и отново се противопостави на евентуална военна интервенция.

По време на днешната религиозна служба във Ватикана той призова: "Нека викът на мира отекне силно в целия свят. Никога повече война." Тържественият му апел бе отправен пред десетките хиляди богомолци на площад Свети Петър.

Осъждам особено решително използването на химически оръжия. В ума и в сърцето ми са се запечатали ужасните картини от последните дни. Има божия присъда и присъда на историята за нашите действия и никой не може да избяга от нея, посочи той.

Папата отново се обяви срещу каквато и да било военна намеса. Използването на насилие няма да донесе мир. Войната води до война. Насилието - до насилие, подчерта той.

От няколко седмици папа Франциск призовава за диалог и енергично се противопоставя на въоръжена намеса в Сирия с цел да бъде "наказан" режимът на президента Башар Асад.

Папата призова международната общност да положи всички усилия, за да насърчи инициативи за мир в страната, основани на диалога.