Кризата в Сирия е уникална спрямо това, което се случва по света, заяви пред БНР еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

Това е най-сериозната криза за последните десетилетия и от страна на хуманитарната общност ние се опитваме да привлечем вниманието към нея. Ще продължим да мобилизираме финансови средства, Европа вече е предоставила 1,3 милиарда евро, каза още Георгиева. Около 47%, почти половината от парите отиват вътре в Сирия. 6,8 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ.

Тя описа трите причини, поради които смята, че кризата в арабската страна е уникална. Първо - кризата има етнорелигиозен характер. Това е гражданска война, в която хората се избиват, не само защото си представят по друг начин да се управлява страната им, а защото едните са сунити, а другите християни, посочи еврокомисарят. Втората причина е това, че международната общност не е в състояние да се обедини за това какъв е пътят за решение на кризата. Третото е търпимостта към така нареченото международно хуманитарно право.

"Аз съм била много пъти в региона, говорила съм с много сирийци. Те не искат да напускат страната си. Когато са в съседните страни, не искат да идват в Европа, те искат да се върнат по домовете си, но за това трябва да има политическо решение на конфликта", посочи още еврокомисар Георгиева.