Самолетът с инспекторите на ООН, които бяха на проверка в Сирия за химически оръжия кацна на летището в Ротердам, предадоха световните агенции.

Експертите на ООН по химически оръжия приключиха събирането на данните за предполагаемата химическа атака в покрайнините на Дамаск на 21 август.

Рано сутринта инспекторите на ООН за химическите оръжия пристигнаха в Ливан, предаде АФП. Съпровождани от коли на ливанските сили за сигурност, десетина инспектори пристигнаха от Дамаск с шест коли с емблемата на световната организация.

Те преминаха границата към 4,40 ч. по Гринуич (7,40 ч. бълг. време), уточнява агенцията.

Групата инспектори на ООН приключи събирането на данните за предполагаемата химическа атака в покрайнините на Дамаск, съобщи на журналисти Мартин Несирки, официален представител на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.

"Те ще отлетят за Хага, а събраните от тях образци ще бъдат изпратени за анализ в лаборатория", уточни Несирки, цитиран от ИТАР-АТСС. Той обаче не съобщи колко време ще отнеме анализът.

По думите му ръководителят на мисията Оке Селстрьом ще остане в Европа, за да проследи анализа на образците. В същото време високопоствената представителката на ООН по въпросите на разоръжаването Анджела Кейн ще се върне в Ню Йорк, за да информира Бан Ки Мун за извършената в Сирия работа. Съответно отчетът ще бъде представен на Съвета за сигурност на ООН.

Мартин Несирки каза също, че впоследствие инспекторите ще се върнат в Сирия, за да разследват други съобщения за използването на химическо оръжие, включително на 19 март в град Алепо.

Според изявления на западни представители и според наблюдателите военен удар срещу Сирия ще бъде предприет, само след като инспекторите напуснат Сирия.