Бърз и лесен достъп до важна и актуална информация от Търговския регистър, превенция от измами с несъществуващи фирми, управление на бизнеса в реално време от всяка точка на света и улеснена работа с администрацията.

Това са част от ползите, които ще донесе новото мобилно приложение на Министерство на правосъдието и Агенцията по вписванията.

Приложението създава възможност за достъп до Търговския регистър, поддържан от Агенцията по вписвания през смартфон и таблет и се поддържа от системите Android, iOS и Windows Mobile. Неговото наименование е Commercial register и може да бъде свалено свободно от всеки потребител.

Бизнесът не стои в офиса - той пътува и се развива, а все повече хора го управляват през своя телефон или през таблета си, обясни Иво Радев управител на "Ирра Солюшънс", разработила мобилното приложение.

Според последните проучвания на родния пазар, потребителите, които използват смартфони, вече са над 1.5 млн., а до края на 2014 г. тази цифра ще нарасне до 2 млн., посочи Радев.

Графичният интерфейс на приложението е съобразен с изискванията за лекота и удобство при използване при мобилни устройства и таблети и поддържа многоезичен интерфейс. Основните езици към момента са български и английски, като могат да бъдат допълвани и с други езици. В зависимост от размера на мобилното устройство, системата автоматично адаптира размерите на шрифта и изображенията, навигацията е съобразена с особеностите при мобилните устройства.

От гледна точка на сигурност и възможност за извличане на статистика за посещенията на сайтовете е въведен сайт-тракер. Той дава информация на оторизиран администратор на системата за всички посещения на отделните части, както и основни параметри на клиентското устройство, през което се използва приложението.

Основните страници, достъпни чрез приложението за "За Агенцията", "Справки", "Закони", "Новини" и "Връзки към други сайтове".

Страница "Справки" предоставя основна информация за агенцията и услугите, които предлага. В нея е включена и секция "Контакти", която предоставя информация за регистрирани служители от регионалните структури. Въведена е и GPS координация до адреса, на който се намира съответната агенция в даден регион.

В секция "Справки" всеки потребител може да направи справка по физическо и юридическо лице, както и по входящ номер. При въвеждане на ЕГН на физическо лице и код за сигурност от картинка се показва информация за всички фирми, в които това лице участва, обясни Радев. Последователно от списъка могат да бъдат избрани фирмите и посредством бутон да се визуализира детайлна информация за тях.

По този начин всеки бизнесмен би могъл да провери в реално време дали човекът, с когото разговаря и има намерение да сключи сделка, е реалният собственик или реален пълномощник на дадена фирма, обясни Радев.

Приложението предлага и актуална информация за регулативната база, както и актуални новини и препратки към други полезни сайтове.