Скандалът, която през седмицата се разгоря около предложението да се търси частна фирма, която да изгради подземен паркинг и да създаде и управлява Синя зона в Русе, вчера продължи с пълна сила и на сесията на Общинския съвет.
Управляващите бяха атакувани, че се предлага решение без никаква яснота. При това въз основа на инвестиционно предложение от наскоро създадена фирма без история, каквато се оказа “Глобъл мениджмънт парк”.
Паркирането е изключително в задълженията на Общината, а тя се отказва с лека ръка от него, за да го даде на частна фирма, пледираха от Синята коалиция плюс ВМРО, БСП, ДПС и РЗС. Всички те бяха убедени, че приходите от една печеливша дейност, каквато е сега платеното паркиране, няма да влязат в общинската хазна. А Пенчо Милков от БСП заподозря, че понеже хубавата общинска собственост вече е свършила, управляващите сега раздават печеливши дейности под предлог, че някой ще изгради подземен паркинг. За пореден път бе лансирана тезата, че с всичко това се обслужват нечии частни интереси. Никой от опозицията не пропусна да отбележи, че Общината задвижва процедура, без да си е направила предварително сметката какво ще спечели или загуби от начинанието, а ще разчита на анализите на инвеститора. От БСП извадиха стари разчети за Синята зона: при 2500 паркоместа при 5 часа заетост, в хазната биха влезли 2,7 млн. лева годишно.
Администрацията обаче нарече тези сметки нереални. Аргументите: в момента платените паркоместа били само 500 и носели приходите около 400 000 лева, но покрай това има разходи за заплати и издръжка. Ферихан Ахмедова обаче веднага пресметна, че рентабилността е 60%, докато обикновено фирмите бленуват за 10%.
Кметът Пламен Стоилов решително отхвърли съмненията на опозицията, че всичко е предопределено и обясни, че с това предложение Общината просто иска да си спести едни големи пари за предварителни проучвания и анализи, които тя няма откъде да извади. Писмото на въпросната фирма е само повод да започнем такава процедура, тя ще бъде открита и кой ще спечели изпълнението е въпрос на условията, които ще заложим, отвърна на атаките кметът Пламен Стоилов.
Зам.-кметът Димитър Наков пък обясни, че освен въпросната “Глобъл мениджмънт парк” при него са ходили и две големи европейски фирми с предложение да изградят подземен паркинг. Наков бе категоричен, че няма сериозна фирма, която да се ангажира с подобно начинание, без да си направи своите анализи. И подчерта, че няма инвеститор, който би изградил подземен паркинг, без да иска да регулира паркирането, защото никой не би слязъл под земята, ако може да спре на улицата.
Аз съм за подземното паркиране, но съм категоричен, че в центъра на Русе няма място за 1000 паркоместа, отбеляза арх.Венцислав Илиев. Той препоръча още на администрацията да погледне комуникационно-транспортния анализ към общия градоустройствен план, където имало сериозни данни за трафика и броя на колите до 2020 година.
Тази база може да е малко остаряла, но ще се ползва, увери го Наков. Зам.-кметът се съгласи с него и за това, че в центъра няма възможност да се изгради паркинг с 1000 места. Затова пък можели да се направят няколко по-малки паркинга. Тепърва щяло да се изследват подходящите места. Наков обясни, че подземното съоръжение до Спортната зала е предназначено да обслужва само нея и не може да се използва с друга цел. Кметът Стоилов пък допълни, че за довършването му са необходими около 10 млн. лева, които ще се искат от правителството.
В крайна сметка дългите дебати завършиха с приемане на предложението за стартиране на предложената от кмета процедура с лека редакция, която предполага изграждане на повече от един паркинг. Към опозицията бе направен и малък реверанс - в решението се записа, че  платено паркиране в сегашния си вид ще бъде запазено и обслужвано от “Комунални дейности” до реализиране на инвестицията. Точката бе приета с 27 гласа “за”, както предрече общинският съветник Пламен Цветков.