Блок „Русия“, в който около 50 семейства от години живеят под наклон от 1 метър, е силно застрашен заради подземните води. Водата се движи надълго и под наклон с дебит 10-20 л/сек и ако се извади, като се откопоае на около 10-11 м дълбочина, ще се реши проблемът с потъващата сграда. Тази препоръка дава Христофор Войников, който е краевед и радиестезист, а изследванията му на подземните води са познати в научните среди. Той обяснява, че в района около жп гарата в Русе се получава вторично оводняване, вследствие на което печално известният 12-етажен блок е опасно наклонен на една страна и крие реален риск за обитателите си. По думите на радиестезистa, който сега е пенсионер и живее в Плевен, сградата на жп гарата също е засегната. По нея има пукнатини, но заради голямото количество бетон и самата форма няма опасност от срутване, посочва Войников. Изходът за блок „Русия“ е подземната вода да се отбие на повърхността, смята краеведът и отбелязва, че именно подземните реки са виновни за срутването на жилищния блок в Свищов при земетресението във Вранча през 1977 г.  
Блок „Русия“ започва да пропада именно след земетресението във Вранча. През 90-те години се получава деформация поради намокряне на земната основа и оттогава 12-етажната сграда се накланя на една страна. През 2011 г. е правено геодезическо проучване. Заключението на техническата експертиза е, че не може да бъде дадена гаранция за устойчивостта на сградата, затова спешно трябва да се укрепят основите й, които са изградени върху 14-метрова льосова почва.
Както „Утро“ писа, двама кандидати се явиха при втория опит да се намери фирма за дългоочакването конструктивно укрепване на потъващия блок „Русия“. Това са варненската фирма „Фрибул“, която при първата процедура беше отстранена, защото не отговаряше на изискванията за изпълнение, и ДЗЗД „Русия 2019“, в което влизат русенските фирми „Гео Чонов“ и „Ривал-Инженеринг-Михайлов и Сие СД“. За проучвателните и проектни дейности за конструктивното укрепване на блок „Русия“ и земната основа около него регионалното министерство отпусна 108 000 лева.