Европейският съюз няма да признае нито вчерашните, нито бъдещи незаконни и нелегитимни „референдуми” в Украйна. Това решиха в Брюксел външните министри на страните-членки. Те добавиха още 13 нови имена към черния списък с визови забрани. Решено беше и да бъдат замразени активите на две базирани в Крим и Севастопол компании, чиито имена ще бъдат публикувани по-късно тази вечер в официалният вестник на ЕС.

Другото ново от днес е че беше разширена правната база за налагане на санкции, такива вече ще има и за физически и юридически лица, които подкопават стабилността и сигурността на Украйна, или възпрепятстват  дейността на международни организации в страната.

След края на заседанието върховният представител на евросъюза за външната политика Катрин Аштън обобщи: Беше проявена голяма загриженост за продължаващите усилия на проруски сепаратисти да дестабилизират Източна и Южна Украйна. Тези действия са неприемливи и трябва да бъдат преустановени.

Външните министри декларираха, че работата по евентуален следващ етап на санкциите, който ще бъде насочен към ключови сектори на руската икономика, продължава. Според западни дипломати, ако в следващите дни няма някакви драстични действия от руска страна, въпросът за наистина сериозните европейски мерки няма да е на дневен ред поне до предстоящите на 25-и май в Украйна президентски избори. От това дали Русия ще се опита да попречи на провеждането им, дали ще признае резултатите и как ще действа след тях, ще зависи и европейската реакция.