Тенденцията за ранно отпадане от образователната система е тревожна и с всяка година положението се влошава, обобщиха вчера на среща с русенските директори на училища и детски градини председателят на комисията по образование към парламента проф.Ваня Добрева и колегата й от БСП Кирчо Атанасов. По техни данни между 20 и 30% от децата се отказват да продължат с обучението си, а в същото време общият брой на учениците продължава да намалява. По тази сметка излиза, че половин милион българчета са останали без образование в последните 10 години, изчисли математикът Атанасов.
По време на срещата русенските директори предложиха националното външно оценяване в четвърти и седми клас да се провежда в края на учебната година, а не през май, както е сега. Особено неподходящо е за седмокласниците, които след изпитите преди 24 май ще трябва да ходят на училище до 15 юни, поясниха още школските шефове.
Ръководители на детски градини пък настояха да се увеличи единният разходен стандарт за малките им възпитаници, тъй като при тях е невъзможно увеличението на децата в групите от гледна точка на безопасността им, а парите едва стигат за заплати.
Всичко това ще бъде взето предвид по време на обсъждането на промените в новия закон за образованието, който по предложение на социалистите ще се нарича Закон за народната просвета.