Обмисля се възможността завършването на АМ "Хемус" да стане чрез концесия и за преминаване по нея да се събира тол такса.

Това каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева по време на символичната първа копка на нов 5-километров участък от магистралата край Шумен.

"Със сигурност европейски пари няма да стигнат до "Хемус", така че ще трябва да търсим други източници на финансиране, дори и публично-частно партньорство, като вид концесия, стига да има достатъчно трафик", каза министър Терзиева. Тя не поясни дали пътната такса се обмисля само за "Хемус" или за всички магистрали, нито се ангажира да коментира дали въвеждането на тол-такса ще се приеме добре от българите. Тя бе категорична, че "със сигурност въпросите с винетките и тол-таксите ще дойдат на дневен ред и ще ги обсъждаме прозрачно и с обществото".

5-километровият участък ще струва на държавния бюджет 65,769 млн. лв. В цената влиза и изграждането на голям пътен възел на две нива. На първата копка присъства и бившият шеф и настоящ член на УС на АПИ Лазар Лазаров, както и областният управител и кметът на Шумен.