Дамаск, Триполи, Кайро...и София. Това не е сводка за активността на българската дипломация в Близкия изток - нещо, което беше нормално при предишното управление, а челната четворка градове, където качеството на живот за последните пет години се е влошило драстично.

Класацията на най-добрите градове за живеене в света е направена от аналитичното звено на авторитетното британско списание "Икономист" - "Икономисти интелиджънс юнит" /EIU/.

Експертите са наредили София непосредствено след Дамаск - където само преди седмица беше използвано химическо оръжие срещу цивилното население, Триполи - столицата на бившата Джамахирия на диктатора Кадафи, където допреди година се стреляше, Кайро - арена на сблъсъци между армията и ислямистките привърженици на президента Мохамед Морси.

Общо в класацията българската столица е класирана на 87 място. При максимална оценка от 100 точки София получава 70,5 точки. През последните пет години тя е отчела спад от 4,9%.

Както вече БГНЕС информира, за трета поредна година австралийският град Мелбърн оглавява класацията. Аделаида, Сидни и Пърт също попадат в топ десет. Те заемат съответно шесто, седмо и девето място. В топ пет влизат още австрийската столица Виена, Ванкувър, Канада, Торонто, Канада и Калгари, Канада. Десетката се допълва от финландската столица Хелзинки и Оуклънд в Нова Зеландия.

Мелбърн измести Ванкувър като най-добрия град за живеене в света през 2011 г., след като двата града си поделиха първото място през 2002 г. Подобряването на инфраструктурата в австралийските градове им помогна да се изкачат в класацията през 2011 г., макар "Икономист" да отбелязва, че Ванкувър също е започнал редица големи инфраструктурни проекти. Осем града в първата десетка тази година са в Австралия и Канада. Общо в класацията са включени 140 града по света, като на последното място се нарежда Дамаск.