Още нямам официалната информация, защото никой не ми се е обадил, и съм убеден, че никой никога няма да ми се обади, че съм сменен. Ще науча в момента, в който г-н Комитски дойде при нас в Архива със заповедта или заповедта е изпратена в МС по пощата.

Това каза пред БНР вече бившият директор на Държавна агенция "Архиви" Мартин Иванов. Хубавото на Архива е, че след 20 години тези документи ще дойдат в нашия архив и аз ще мога да се запозная с мотивите, заяви Иванов, който бе освободен от поста с решение на МС вчера, а за председател на ДА "Архиви" определи Иван Комитски.

Сайтът на Агенцията вече помещава 200 000 страници с всички запазени протоколи на Политбюро на ЦК на БКП, уточни той и изрази надежда Комитски да даде насрочената за 9-и септември пресконференция по темата. Иванов е на мнение, че всяко правителство може да избере с кого да работи и уволнението му няма общо с публикуването на протоколите на ЦК или предложението му да има музей на Държавна сигурност.

"Надеждата ми е, че ще пуснем няколко корабчета, които дори и след нас ще продължат да плават. Благодаря на г-н Комитски, който по "Хоризонт" е казал, че ще продължи процеса на дигитализацията. Според мен това е нормалното и правилно нещо да направим, не защото съм го стартирал аз и хората около мен, а защото го стартирахме последни в Европа и ако го спрем, ще бъдем единствените в Европа, които не го правят. Искрено се надявам, че смислените и хубавите неща, които хората са видели и са оценили, ще бъдат продължени", каза още Мартин Иванов.

Бившият директор на Агенция "Архиви" заяви, че ще подаде ръка на приемника си и ще му разкаже за развитието на дейностите й. Пълна дигитализация на архива в цялост е невъзможна засега, сподели Иванов. "В архива има, грубо, около 20 милиарда страници. По 80 000 лв. за всеки 100 000 страници прави 1600 млрд. лв. Това, което ми се струва, че задължително трябва да бъде направено обаче, е електронният архив на електронното правителство. От гледна точка на Архива преминаването от хартиени към електронни документи ще промени философията на дейността му", каза още той.

Благодарение на сайтовете, които Агенцията е пуснала през 2012-а година, читателите, които през предни години са били между 5000 и 7000 в 30 читални, са станали 100 000. За 6 месеца на 2013-а г. пък те са 75 000 сподели Иванов. Зад всеки един дигитализационен проект стоят 30-40 души, уточни той припомни, че е държал във всеки сайт да бъдат споменати имената на работилите по дигитализирането.

"Аз съм работил в БАН и ще се върна там. Обещах на колегите, че още другата седмица ще си взема една читателска карта в Архива и ще се върна, просто ще сменя етажа. Винаги съм чел на първия етаж, където се намира читалнята, бях го сменил за 2 години с петия, където се намираше кабинета ми. Сега отново ще се върна на първия", каза Иванов по повод бъдещите си планове.