Великобритания няма планове за ограничаване на емигрантите от ЕС, увери Дейвид Камерън. По думите му свободното движение в ЕС е от изключителна важност, но този принцип трябва да се завърне към оригиналното си значение.

По последни данни около 200 000 българи и румънци са пристигнали в Англия, за да работят, съобщава "Дейли мейл". Въпреки статистиката за увеличения брой на емигранти от ЕС министър-председателят на Великобритания заяви, че правителството няма да се опитва да попречи на идващите да се трудят на Острова.

Вместо това управляващите ще се опитат да овладеят проблема с емиграцията при предоговарянето на членството на Великобритания в ЕС и провеждането на планираният за 2017 г. референдум по въпроса. Камерън даде гаранции за провеждането на допитването, ако бъде преизбран следващата година, като също така намекна за излизане на страната от съюза при положение, че преговорите не бъдат успешни.

Той изрази още желание страната да бъде изключена от действия, целящи постигането на все по-тясно сътрудничество и интеграция в ЕС - ход, който ще наложи промяна в учредителните договори на съюза.

Камерън коментира, че иска да контролира достъпа на емигранти до помощи чрез увеличаване на периода за одобрение и да премахне изплащането на детски помощи на деца, които живеят в чужбина.

Относно държавите-кандидати за членство в ЕС, в това число Турция, британският премиер заяви, че за тях трябва да има по-дълъг период, преди гражданите им да бъдат допуснати да работят на Острова.

Експерти по емиграцията от Оксфордския университет заявиха от своя страна, че броят на румънците и българите, работещи в Англия, се е увеличил с 30 000 души - ръст от 25% в сравнение със същия период за миналата година. Нарастването се дължи на отварянето на трудовия пазар от началото на година.