В село Долни Цибър, община Вълчедръм, водата за пиене свършва, съобщи кметът Камен Димитров. Заради сушата са пресъхнали 80 кладенци. Хората носят вода от село Златия, което се намира на 5 км, допълни управникът.

Местните живеят на брега на Дунав и животът им зависи от реката. Всяка пролет дворовете им се пълнят с подпочвени води заради високото ниво. Сега при спадането на нивото му кладенците им пресъхват. Все още вода имат тези, които са с дълбочина от 14 – 15 метра. По плитките са сухи още от юли.

В селото, населено предимно с роми, централно водоснабдяване още няма. Преди 20 години е изграден водопровод, но свлачище помита тръбите му. От 2006 година досега се изгражда втори, но той още не е завършен. В момента се изгражда помпена станция до водоизточника. Имаме увереност от фирмата-строител, че до октомври водата ще стигне до чешмите, които вече са монтирани по домовете.

Когато ни залеят подпочвените води, общината във Вълчедръм ни осигурява минерална вода, а „Гражданска защита" ни кара вода за пиене с цистерни. Този път нито едните, нито другите ни се притичват на помощ, призна кметът.