Днес търсачката на Google реши да отбележи с Doodle 104 години от рождението на Дороти-Мeри Ходжкин (12 май 1910 г. – 29 юли 1994 г.) - извесетен британски химик, получила обществено признание за приноса си в развитието на кристалографията на протеините.

Ходжкин е известна с това, че подобрява техниката на рентгеновата кристалография - метод, използван за определяне на триизмерната структура на биомолекулите.

Сред най-значимите ѝ открития са потвърждаване на структурата на пеницилина, която Ернст Борис Чейн и Едуард Авраам преди това само са предполагали, и структурата на витамин B12, за което тя е наградена с Нобелова награда за химия.

През 1969 г., след 35 години работа и пет години след спечелването на Нобеловата награда, Ходжкин успява да разчете структурата на инсулина.

Рентгеновата кристалография става широко използван инструмент и е от решаващо значение за по-късното определяне на структурата на много биологични молекули, където познаването на структурата е от решаващо значение за разбирането на тяхната функция.

Мeри Ходжкин е призната като един от учените пионери в областта на рентгеновите кристалографски изследвания на биомолекулите.