Има огромна разминаване между това какво учат учениците и техните потребности. Това коментира учителят по математика Ивайло Ненков в сутрешния блок на Нова телевизия. Според него основен проблем на образованието е, че системата е остаряла.

„Продължаваме да искаме от децата да запомнят факти наизуст“, каза още Ненков. Той даде за пример задължителното заучаване в трети клас на това къде има антрацитни и къде има кафяви въглища. По негово мнение това е ненужна информация, ако не се знае как да се използва.

Асен Александров, също учител, коментира, че начинът на преподаване е много остарял. Според него в училище трябва да се преподават концепции и учениците трябва да знаят какви въпроси да задават. Друга основна причина за проблемите на образованието е състоянието на самото общество. Той попита риторично дали някой е чул за изключен или наказан ученик заради преписване.

Според Александров преписването е следствие на заблуждението, че учителите учат на нещо децата. „Приличаме на болни хора, които не искаме да отидем на лекар, за да не ни кажат диагнозата“, коментира още той.

Коментирайки незаинтересоваността на децата, Александров даде за пример факта, че много от учениците пишат „Под игото“ като една дума. За незаинтересоваността според него имат основна заслуга липсата на отношение в семейството.

Учителят, който поема децата от първи клас, трябва да бъде най-близкият човек след семейството. Това коментира баскетболният треньор Тити Папазов. Според него основен проблем е, че родителите командват учителите. По този начин авторитетът на учителя се е сринал, а оттам и обществото ни е станало недисциплинирано.

Според Ивайло Ненков у учениците има не мързел, а липса на мотивация, за която е отговорна средата на учениците. „Затова всички се борят да влязат в по-елитни гимназии, за да имат по-добра среда, която да мотивира“, добави още той. „Най-мотивираните ученици са събрани в 10% от училищата. В останалата част от училищата нивото е останало непроменено през последните години“, добави Асен Александров.