Сигнал за бедствие SOS, нарисуван в пясъка, спаси живота на новозеландец, отнесен от голяма вълна, докато уринирал в морето от борда на яхта, съобщи ДПА, позовавайки се на местни медии.

Инцидентът с Тод Въркоу станал в събота, докато останалите двама членове на екипажа на плавателния съд спели под палубата. Яхтата, която била оставена на автопилот, продължила с голяма скорост напред и Въркоу бил принуден да плува 3 часа за живота си при бурно море и гръмотевична буря.

Най-големият му страх бил да не се появят акули.

"Не спирах да си казвам: Не се предавай! Не бих казал, че съм най-добрият плувец. В определени моменти не мислех, че ще успея. Просто продължих да давам напред, за да се добера до сушата. Беше си въпрос на чиста воля", разказа Въркоу.

Мъжът успял да достигне скалист остров, но след това преценил, че трябва да се добере до същинското крайбрежие на Нова Зеландия. Въркоу влязъл отново във водата и доплувал финалните 400 метра до залива Кайтуна, в най-северната част на Северния остров.

Той видял спасителен хеликоптер да кръжи над главата му. Тогава нарисувал сигнал за бедствие SOS в пясъка. Пилотът на хеликоптера тъкмо се готвел да приземи машината, за да може членовете на екипажа да се подготвят да продължат издирването в мрака, когато те забелязали как мъж отчаяно маха с ръце до нарисувания от него призив за помощ.

Въркоу, който бил получил хипотермия, бил качен на вертолета и откаран в най-северния новозеландския град, Уангарей, за да си вземе горещ душ. "За мен беше облекчение да ги видя. Не искам да правя отново това", каза в заключение спасеният мъж.