Кейовата стена под хотел „Рига“ е подкопана от водите на река Дунав. Около 50 метра от брегоукрепващото съоръжение е увредено, съобщи общинският директор по управление на кризите Спасимир Димитров.
Разрушението било забелязано наскоро, след като нивото на Дунава спадна и оголи кейовата стена. Според специалистите проблемът е резултат от високите пролетни води. След огледа е установено, че част от камъните на кея при Конския плаж са отнесени и разхвърляни наоколо. Други пък се крепят просто на магия.
Освен че кейовата стена е много стара и има историческа архитектурна стойност, тя е изключително важна и от гледна точка на крайбрежната инфраструктура. Ако не се вземат мерки, водата ще продължи да подкопава основите на съоръжението, ще прониква навътре и ще наруши целостта на алеята за разходки на русенци, коментира Спасимир Димитров.
Възстановяването обаче не е лесен процес. Искаме да запазим автентичния облик, а това означава да използваме също дялан камък, казва общинският директор. Всеки блок е с тежина около 60 кг. Проблемът е, че трябва да се намери добър каменоделец, а такива майстори в Русе вече няма.
Като начало общинските власти обмислят да съберат откъртените, но запазени каменни късове, за да ги използват отново при ремонта. Някои от тях рибарите взели за столчета, други приспособили за огнища. 
Една част от каменните блокове задължително ще трябва да се сменят с нови. Междувременно реката е донесла семена от аморфа и блатната трева вече е обхванала крайбрежието. Понеже корените на растението също са опасни за инфраструктурата, то трябва да се унищожи.
Колко ще струва целият ремонт все още не е ясно. Това тепърва ще се изчислява.
Спасимир Димитров отбеляза, че засега са започнали разговори с оператора на общинското пристанище „Пристис“, тъй като в неговия договор е записано, че трябва да се грижи за поддръжката на кейовата стена. След произнасяне на юристите ще се разбере докъде се простират ангажиментите на оператора и докъде на Общината.
Според Димитров предстои да се проучи и възможността за финансиране на укрепването от държавния фонд за възстановяване при бедствия и аварии. Той се надява, че до месец-месец и половина всички неясни въпроси ще получат отговор. А що се отнася до самия ремонт, той ще може да се направи само при ниски води на реката.