1000 лева глоба в полза на държавата ще трябва да плати безработна и полуграмотна русенка, която бе призната за виновна в престъпление, което се извършва твърде рядко в Русе - продала описаните и сложени под запор от съдия-изпълнител вещи в дома си. Подобни дела се гледат максимум веднъж в годината, защото длъжниците не си позволяват да разиграват така съдебните изпълнители. На някои изобщо не им пука от една глоба  повече или по-малко, но законът обаче предвижда и до 2 години затвор.
Ю.А. живее на ул. „Йосиф Дайнелов“, безработна е, няма брак с мъжа си, а при тях живее и майка й. През януари 2012 година съдия-изпълнител описал всичко годно за продаване в дома й заради натрупан борч към ВиК - цветен телевизор, компютър и двоен диван. Според оценката на експертите вещите, които трябвало да бъдат извадени на публичен търг, стрували общо към 145 лева. Докато траят процедурите по изпълнението, те били оставени на отговорно пазене в къщата на Ю.А., която била назначена за пазач от съдия-изпълнителя. А той изрично я предупредил, че няма право да продава нищо от описаното имущество.
През март обаче фамилията здраво закъсала за пари и жената решила да продаде каквото може. Така заминали описаните диван, компютър и телевизор.
Минали месеци, преди да бъде насрочен търгът за продажбата на вече липсващите вещи. Но накрая и това се случило - продажбата трябвало да стане на 17 октомври. Тогава съдия-изпълнителят отишъл в дома на жената и видял, че всъщност няма какво да продава, а дългът към ВиК все така си стоял непогасен.
Така Ю.А. станала клиент и на прокуратурата. Срещу нея било повдигнато обвинение и била предадена на съд. Заради чистото си съдебно минало и ниското наказание, което предвижда законът, жената мина само с глоба. А дали ще плати и на държавата, и на ВиК, само може да се предполага. Защото щом съдия-изпълнителят не е намерил какво друго да продаде, надали и публичният изпълнител от НАП ще открие нещо. И държавата просто ще има да взема, както и ВиК.