Присъединяването на Крим към Украйна не е подарък от Хрушчов за майка ми (която е украинка), както се спекулира. Съображенията са чисто практически, заяви синът на Никита Хрушчов - Сергей. Както е известно, през 1954 г. по инициатива на баща му Крим е предаден на Украйна.

Ако оставим украинците на мира те ще решат тази криза по мирен път. Ако се месим в техните работи може да се случи същото кръвопролитие, каквото наблюдаваме в Сирия. Това каза в ексклузивно интервю за „120 минути" пред журналиста Светослав Иванов Сергей Хрушчов, синът на Никита Хрушчов, съветският лидер, дал през 1954 г. Крим на Украйна.

Според него случващото се в момента в бившата република от СССР не е сблъсък между проруски и прозападно настроени граждани на една държава, а пряк резултат от събирането на две много различни култури под един покрив.

„По-скоро трябва да гледаме на събитията през призмата на две различни Украини, които в източната част от 300 години живеят с лице към Русия. А западната част от страната през това време е живяла в рамките на Австро-Унгарската империя и Полша. Тези хора са събрани едва през 1945-та. Те са много различни културно и имат различни разбирания за живота", посочи Хрушчов.

Той категорично отхвърли твърденията на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, че Владимир Путин се опитва отново да раздели света на сфери на влияние. По думите на Хрушчов, „ръководителят на НАТО е под американски контрол", а през последните години Барак Обама се опитва да показва твърдост, като търси конфронтация с Китай, Русия и даже с ЕС и Германия. Според сина на съветския лидер, САЩ „ гледат на ситуацията като на игра на шах върху позлатена шахматна дъска".

В същото време, той посочи, че Владимир Путин следва единствено интереса на своята нация, като даже е признал, че случващото се в Източна Украйна е местен конфликт. По думите му силният човек в Кремъл смята разпадането на СССР за трагедия, но така или иначе това е факт и съюзът не може да бъде съживен „както не може да бъде съживена Османската империя, която отново да постави начело Турция в региона". „Мисля че България има достатъчно свои грижи, за да се въвлича сама в тези чужди и далечни проблеми, които бяха генерирани главно от американците. Разбира се, вие сте членове на НАТО и на Европейския съюз и аз уважавам това и подкрепям решението ви да се присъедините към тези две организации. Но вие трябва да сте наясно и да разбирате вашия собствен интерес", подчерта Сергей Хрушчов.

Защо Крим стана украински?

Едно от популярните обяснения за преминаването на Кримския полуостров към Украинската ССР е, че това е бил подарък на Първия за неговата съпруга, която е украинка. Синът на Никита Хрушчов категорично опроверга тази история и обясни, че до решението се е стигнало след започването на Кримския канал. В началото той трябвало да минава през две съюзни републики и плановиците се опасявали, че това ще доведе до проблеми на местно ниво, които да ангажират излишно правителствения арбитраж.

Сергей Хрушчов разказа за отношенията между своя баща и българския лидер Тодор Живков: „Живков не беше негов близък приятел. Той гледаше на него като на съюзник. С него се работеше като всеки друг лидер на близка държава. Той беше наясно с позитивните и негативните страни на Живков. Но те си сътрудничеха без проблеми по сигурността и поддържаха икономическо сътрудничество, което беше сходно на Европейския съюз днес".

Къде живее днес Хрушчов-младши?

Сергей Хрушчов се включи онлайн в предаването от дома си в Провидънс, Роуд Айлънд. Той е руски гражданин, но има и американки паспорт.

„Живея тук защото през 1991 г. Томас Уотсън-младши, който е вторият президент на IBM и бивш американски посланик в Съветския съюз, ми предложи позиция в неговия Център за международни отношения. Така дойдох тук, така започнах да преподавам на студенти, да изнасям лекции из цялата страна. Обичам да пиша, да обяснявам на студентите си за живота в Постсъветското пространство. Така ето ви една особеност на това време - вече е лесно без да преставаш да си патриот за своята родина да живееш на друго място", каза Хрушчов.

В САЩ той живее с жена си. Децата и внуците му са в Москва. Отвъд Океана му харесва, защото „това е велика страна и повечето от хората тук са приятелски настроени към света около тях. И те понякога не подкрепят екстремната политика на техните лидери".