Народното събрание отхвърли искането на опозицията от ГЕРБ за освобождаване на зам.-председателя на парламента Мая Манолова от този пост.

Със 106 гласа "против" това искане и само 57 гласа "за" и 1 въздържал се Манолова запази своя пост. Народните представители изгубиха над три часа пленарно време, за да дебатират и обсъждат искането за оставка и да защитават или обвиняват Мая Манолова в качеството и на зам.-председател на Народното събрание.

"Изправени сме пред твърда фарсов опит за дестабилизация на работата на Народното събрание", обяви по време на дискусиите по искането за оставка председателят на парламента и колега на Манолова от ПГ на "Коалиция за България" Михаил Миков.

Фактите в мотивите на ГЕРБ не съществуват, а са подменени с политически фалшификации, категоричен бе Миков. Той цитира мотивите на ГЕРБ, които обвиняват Манолова в "груба цензура" по време на дискусиите за временната анкетна комисия срещу Росен Плевнелиев и Закона за МВР.

"ГЕРБ са се изказвали 20 минути по отношение на комисията, 17 минути са се изказвали от "Атака" и 7 минути от "Коалиция за България", уточни Миков на база статистиката от заседанието. По отношение на Закона за МВР депутатите от ГЕРБ Веселин Вучков и Красимир Ципов са се изказвали съответно 33 и 28 пъти или повече от 60 минути, посочи Миков.

Започнахте днешното заседание на балкона, обърна се Миков към опозицията, която избра тази тактика, за да види дали управляващите и "Атака" ще съберат кворум в залата. "Качете се там, ако искате, но 42-рото Народно събрание ще заседава. Вие решавате дали ще сте в ролята на хора, които имат някакво усещане за какво са изпратени от народа в тази сграда", категоричен бе Миков.

ГЕРБ превърна своето политическо поведение в елементарна процедура, чиято единствена цел е да реализира политиката по блокиране на работата на 42-рото Народното събрание, посочи председателят на парламента. Замествайки политическата дискусия с политическа интрига, рано или късно хората ще дадат своята оценка на това поведение, обяви Миков към опозицията и прогнозира, че в следващите месеци те ще получават все по-обективна оценка за "вулгарната политическа простащина, несериозното отношение към Народното събрание и заблудите, които разнасят пред широката публика".

Искането за оставка на Мая Манолова е ясен израз на политическото лицемерие, добави депутатът от левицата Петър Мутафчиев. По думите му с това искане ГЕРБ демонстрират деструктивния си подход. Мутафчиев припомни, че само ден преди искането за оставка депутатите от ГЕРБ поздравиха горещо Манолова за нейния рожден ден, като показа от трибуната и целувката между Мая Манолова и Цецка Цачева. "Кога бяхте искрени - в сряда или в четвъртък", попита Мутафчиев.

От името на ДПС Йордан Цонев обяви още в началото на дискусиите, че партията му няма да участва в този дебат, защото го счита за фарс. Това е политиката на ГЕРБ - да губи времето на Народното събрание, категоричен бе Цонев

"Камъни се хвърлят само по дърво, което ражда плодове", анализира в своята защита към Манолова и депутатът Кирил Добрев. Той гарантира, че левицата силно подкрепя и стои зад Манолова. "Защо Мая ви е трън в очите? Защо по-често искате нейната оставка, отколкото вот на недоверие? Защото Мая е добра, защото е най-добрата на тази позиция. Самият факт, че не излъчвате заместник-председател на парламента, е защото се страхувате, че Мая Манолова ще го засенчи", заключи Добрев.

Основни опоненти и критици на поведението на Мая Манолова като зам.-председател на парламента бяха депутатите от ГЕРБ Снежана Дукова, Станислав Иванов, Владислав Николов и други, които настояваха, че Манолова грубо е погазила правилата и нормите на Народното събрание и е демонстрирала неграмотност от високата трибуна на зам.-председател.