Шестдесет и девет години след края на Великата Отечествена война Денят на победата остава най-големият празник за Русия - "ден на националния триумф, на народната гордост, ден на скръб и вечна памет", заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС, в слово пред войските, участващи в Парада на победата на Червения площад в Москва, и събралото се множество.

Президентът поздрави всички по случай годишнината. "Това е празник, на който тържествува всепобеждаващата сила на патриотизма, на който всички усещаме с особена острота какво значи да си верен на родината и колко е важно да знаеш да браниш нейните интереси", заяви държавният глава.

Народът на Русия винаги ще се прекланя пред подвига на ветераните, защитили своята родина по време на Великата Отечествена война и възстановили страната след това, каза Путин. "Желязната воля на съветския народ, неговото безстрашие и твърдост спасиха Европа от робство", подчерта той. Днешният ден е най-вече празник на ветераните, изтъкна президентът. "Даваме ви топлината на сърцата си", увери руският лидер пред техни представители, събрали се на Червения площад.

Цяла Русия скланя глава пред бойците от Великата Отечествена, недоживели днешния ден, и почита паметта им, заключи Владимир Путин.

Военният парад в Москва по случай Деня на победата тази година се провежда в разгара на украинската криза.

На централната трибуна на Червения площад в руската столица присъстваха също премиерът Дмитрий Медведев, ветерани от Великата отечествена война, представители на обществени организации и много чуждестранни гости.

Парадът по случай 69-ата годишнина от победата над нацистка Германия започна с изпълнение на легендарната военна песен "Свещена война".

Около 11 хиляди руски военнослужещи участваха в парада, който е своеобразна демонстрация на военна сила от страна на Русия в разгара на украинската криза, отбелязва АФП.

За отразяването на парада бяха акредитирани повече от 600 журналисти. Новост тази година беше участието на кавалерийския почетен полк на московския Кремъл. Преминаха 151 единици бойна техника, а броят на самолетите и вертолетите беше 69 - в чест на 69-ата годишнина от Великата победа.

Механизираната колона водиха 13 бронирани автомобили "Тигър", последвани от "дебютантите" на 2014 година - 15 единици БТР-80 от състава на 810-а бригада на морската пехота на Черноморския флота /Севастопол/ с флаговете на Крим, Черноморския флот и града-герой Севастопол. Друга новост на парада са бронираните автомобили с повишена защита "Тайфун".

Парадният разчет на войските на ПВО, както и миналата година, беше представен от зенитните ракетни комплекси "Бук-М2", последвани от най-новата зенитна ракетна система С-400 "Триумф". След тях преминаха най-тежките участници - три подвижни ракетни комплекса "Топол-М".

Авиацията завърши парада. На височина едва 200 м над центъра на столицата прелетяха 69 машини - самолетите Су-24, Су-25, Су-27, Су-34, МиГ-29, МиГ-31, Ан-22, Ан-124, Ил-76, Ил-78, А-50, Ту-22М3, Ту-95 и Ту-160 и вертолетите Ми-8, Ми-26, Ми-28, Ми-35 и Ка-52, така че рактически бяха представени всичкитипове на въоръжение във ВВС.

Въздушния парад беше закрит шест самолета Су-25БМ с дим в цветовете на руския трикольор. Тържеството завърши с изпълнение от общ военен оркестър на марша "Сбогуването на славянката".

В този ден военни паради ще преминат в още осем градове - Севастопол, Керч, Санкт Петербург, Смоленск, Мурманск, Тула, Новоросийск, Волгоград, а също в 16 града, където са дислоцирани щабовете на военни окръзи, флотове, армии и Каспийската флотилия.