Канцлерът на Германия Ангела Меркел здраво е прегърнала председателя на Европейския съюз Жозе Мануел Барозу и с лявата си ръка пуска евра в касичката, на която са изписани инициалите „EU“. Това е новата пясъчна композиция, която в момента доизвайва русенският скулптор Даниел Кънчев за фестивала Артфория 2013 в Южния парк в София.
След бляскавото си участие във фестивала на пясъчните фигури в Бургас, където изгради внушителна композиция с емблематичните за българската история образи на най-великите в родната историческа летопис, художникът се включва в софийската инициатива, която се провежда за втора година. Тук особено силен е благотворителният елемент. След като до средата на тази седмица скулптурите ще бъдат завършени от десетимата художници, хората, които ще ги разглеждат, ще плащат символичен вход, а парите ще помагат на деца в неравностойно положение.
В моята работа има закачка - Германия е най-богатата държава в ЕС и касичката, в която Меркел пуска монетка, е символ на това, обясни за „Утро“ Даниел Кънчев. Неговата композиция е своеобразно продължение на темата на колегите му - точно до Меркел и Барозу е скулптирано магаре, яхнато от девойка, която се е упътила към жадувания от някои Евросъюз.