Голям парадокс е канцлерът Ангела Маркел да призовава да се приемат сирийските бежанци в Европа, а ние в България да ги съдим, че преминават границите. Това заяви един от адвокатите на задържания с обвинения за каналджийство Гено С. от пловдивското село Рогош. Мъжът за пореден път опита да излезе от ареста, като поиска от Русенския окръжен съд да го пусне под домашен арест или парична гаранция.
Гено, заедно със своя приятелка, са задържани за постоянно през октомври тази година, след като в „Алфа Ромео“ с пловдивска регистрация опитали да прекарат двама бежанци през Дунав мост.
Според защитниците на мъжа той е станал случайно обвиняем, а съдът разсъждава така, сякаш единствената съществуваща мярка за неотклонение в България е задържане под стража. Посочиха, че с новите електронни устройства, чрез които се следи изпълнението на домашния арест, укриването е почти невъзможно. Обърнаха внимание на доказаните сърдечни болести на Гено, както и факта, че разследването срещу него е затлачено.
Прокуратурата обаче изтъкна, че мъжът е участвал в стройна схема за прекарване на бежанци, в която са били включени и други членове на неговото семейство, а престъпната дейност е била превърната в техен източник на доходи.
Тричленен съдийски състав сметна, че Гено трябва да чака присъда в ареста и окончателно не го пусна в по-лека мярка.