Предстои електронното здравеопазване да стане факт до края на май. Това каза министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева на среща с депутати от Коалиция за България, лекари, директори на болници, симпатизанти на БСП, предаде репортер на БГНЕС.

Тази почти една година беше тежка, не само по отношение на общественото настроение, в което работи правителството, но и заради тежкото наследство, което екипът на Министерството на здравеопазването наследи от предходното управление на ГЕРБ, категорична бе д-р Андреева. Тя подчерта, че нищо съществено не се е случвало по време на предишното управление в здравеопазването, освен да се раздават едни пари за капиталови разходи.

Системата е в доста тежка криза, почти няма нещо, за което да кажем това е добре - и всеки го знае. Проблемите в здравеопазването са наследени, не са нещо, което се е случило в последните два месеца, посочи Андреева. Тя обобщи, че отсега нататък здравеопазването ще бъде финансирано по повече оперативни програми.

Здравният министър припомни, че след 2 - 3 години липса на Национален рамков договор миналата година се е подписал такъв между НЗОК и съсловните организации. Освен това се наблюдава напредък в спешната помощ. Андреева обясни, че се е направил обстоен анализ на всички центрове за спешна помощ. До края на тази година 35 центъра за спешна помощ в страната ще бъдат модернизирани, ще заработи съвременна апаратура, има и предварителни договори за обучение на наши специалисти в областта на спешната помощ в Израел и Германия. Въпреки това, работещите в спешната помощ открояват два основни проблеми-финансирането и условията на труд, допълни тя.

Калоян Паргов, председател на Градския съвет на БСП посочи, че столичното здравеопазване има специфики, които няма в никой друг град. На територията на София има много болници, представящи много услуги. За нас е важно да дискутираме проблемите, въпросите със съсловието, заяви той. Паргов допълни, че тази среща няма предизборен характер, макар че се намираме в предизборна кампания, а има за цел да се обсъдят проблемите и въпросите на представящите здравното съсловие.