"В рамките на бюджета, който има Министерството на здравеопазването, поетапно ще вървим към увеличението на заплатите в спешните центрове всяка година", това каза министърът на здравеопазването Таня Андреева пред Нова телевизия.

Министърът обясни, че се очаква заплатите в лечебните заведения да нарастват с поне 10%. Д-р Андреева подчерта, че от началото на управлението на кабинета "Орешарски" заплатите в спешните центрове са нараснали с между 5 и 15%. "Последните 10 години е имало само едно увеличение на заплатите в Спешната помощ и то след протест от страна на колеги", каза министърът и допълни, че положението е същото в психиатричните клиники и домовете за медико-социални грижи.

"До края на годината ще се видят първите резултати от цялата модернизация и реорганизация, която започнахме в центровете за спешна медицинска помощ и в отделенията" каза д-р Андреева. Тя добави, че ще бъдат изградени и първите 2-3 национални болнични комплекса по типа на оборудване и организация на работа на "Пирогов". "До една година ние ще имаме реален резултат и хората ще го усетят", подчерта здравният министър. Според Таня Андреева се спекулира с твърдението за липса на медицински работници в страната. Тя обясни, че в България в момента работят 29 000 лекари, което отговаря на европейските стандарти.

"Предложенията за промени в закона за ТЕЛК-овете са внесени в Народното събрание", каза министърът и поясни, че след промените ТЕЛК-ът ще работи като един, няма да има общ и специализиран, ще има възможност специалисти от извънболничната и болничната помощ да работят в тези комисии. "По този начин реално ще има възможност за повече комисии, което ще даде възможност за по-бързото разглеждане на досиетата на пациентите", обясни тя.

Министър Андреева каза още, че в страната има 30 метадонови програми, като 19 от тях са към Министерство на здравеопазването, останалите са частни програми със собствено финансиране. "Ще направим промени заедно с МВР, за да могат да бъдат контролирани и частните програми", каза здравният министър.