България ще покани преговорни екипи в най-кратък срок, за да се опитаме да решим заедно с Румъния един нерешен проблем, по който от близо 20 години се водят преговори на експертно равнище – делимитацията на морската граница между България и Румъния.

Това заяви на пресконференция в Русе външният министър Кристиан Вигенин. Темата е била дискутирана по време на срещата му с външния министър на Румъния Титус Корлъцян в Букурещ.

"Това трябва да стане в най-кратък срок, като ще се видим докъде са стигнали преговорите и ще анализираме къде са точно проблемите. Ще направим това усилие, защото все пак решаването на този въпрос ще даде повече сигурност на двете страни, включително и да се правят проучвания на този спорен район от компании, които търсят газ. Имаше дублиращите се райони, дадени от едната и другата страна. Няма да е лесно, но ще се опитаме да изведем тези преговори до успешен завършек", каза Вигенин.

И двамата външни министри са на мнение, че България и Румъния са готови за влизане в Шенген. Ще се работи в посока страните, които все още са скептични, да преодолеят скептицизма си. Според Вигенин в най-добрия случай решението за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство ще стане на два етапа – в края на т.г. ще бъдат присъединени въздушните граници, а втората стъпка ще бъдат сухопътните и водните. По отношение на имигрантите от Близкия Изток, който търсят убежище у нас, Вигенин коментира, че броят им действително нараства, макар да не може да се говори за вълна. Само за първите шест месеца в страната ни са влезли нелегални имигранти, колкото за цялата минала година. Те са под 2000 души, но центровете за бежанци са препълнени и има нужда да се изгради нов център, за който ще се водят разговори с МВР. "До този момент България е дала около 380 000 евро помощ по различни програми за бежанците от Сирия. Това естествено е един скромен принос на фона на нуждите и на фона на това, което други страни с повече възможности са направили. Все пак България, макар и в тази трудна финансова ситуация, проявява своята солидарност към тези хора, които на практика са загубили всичко, останал им е само животът", каза още Вигенин.