„Варшава-Торун. Пресечна точка: Русе“ е названието на изложбата, която бе открита във вторник вечерта в Художествената галерия. В експозицията са представени с по две платна осем художници от побратимения преди години с Русе полски град Торун и осмина техни русенски колеги. Русенските майстори на четката, които участват в нея, са Василка Монева, Златка Стойкова, Красимира Кирилова, Таня и Георги Пасеви, Вяра Гунева, Николай Бузов, Валентин Георгиев. За Русе Откриването бе едно от събитията в празничния афиш на града, посветен на Деня на града, който се отбелязва вече за 12-а година на 6 май, Гергьовден.
Русе е третата „пресечна точка“ на изложбата, която бе открита през декември миналата година първо във Варшава. В полската столица събитието премина при голям интерес от страна на художници, критици, ценители.
Идеята за такава съвместна изложба
принадлежи на русенската Художествена галерия и на местното представителство на Съюза на българските художници. За радост на нейните автори инициативата срещна разбиране и подкрепа от Националния фонд „Култура“, Съюза на българските художници, Община Русе, Българския културен институт във Варшава и Полския културен институт в София.
Някои от русенските художници присъстваха при откриването на експозицията във Варшава. Ето какво припомни Николай Бузов: „Отдавна не бяхме виждали какво правят нашите колеги в Полша. Макар преди години нашите творчески контакти да бяха достатъчно интензивни и самите ние много често си сверявахме усещанията за модерност именно с поляците, в последните десетилетия се раздалечихме, без да го искаме, така че това, което видяхме във Варшава, за нас беше истинска изненада“.
Изненадата всъщност била в това, че макар и раздалечени от разстояния и липса на контакти, оказало се, че и русенските, и торунските художници останали близки в артистичните си търсения, в асоциациите, в идеите.
Днес в това могат да се убедят и русенските ценители на изобразителното изкуство. През
абстракцията, колажа, живописните експресии и фината метафорика
до зрителите достигат посланията на различните по нагласа и изказ творци, които докосват ту една, ту друга струна у човека, застанал пред картините. И това доказва за пореден път, че художникът е човек, надарен с онази уникална дарба, която му позволява да преодолява пространства, езикови бариери и граници - за да показва отново и отново как изкуството е онази човешка потребност и възможност, призвана единствено да прехвърля мостове.
Мостовете, които прехвърлят живописците от Русе и Торун между двата града, само преди няколко месеца даваха надежда, че най-красивият град на българския Дунав и родният град на Николай Коперник са на крачка от възобновяване на приятелските и партньорски отношения. Нещо повече - когато през декември русенци се завърнаха от Варшава след откриването на първата „пресечна точка“ и разказаха на пресконференция за събитието там, това съвпадна с гостуването в Русе на посланика на Полша Лешек Хенсел. И дори в присъствието на журналисти
зам.-кметът Иван Григоров подхвана темата за възобновяването на партньорските контакти между Русе и Торун
което пък срещна горещо разбиране у полския дипломат. По всичко изглеждаше, че творческият пробив на русенските художници обещава действено развитие в благоприятна посока.
Затова по време на откриването на третата „пресечна точка“ на мобилната изложба на 16-те творци будеше недоумение отсъствието на гости от Полша. Оказа се, че въпреки уверенията, че Общината ще покани художници от Торун или поне представители на Полския институт в София или на дипломатическата мисия, това по неизвестна засега причина не се е случило. Двете кошници с цветя от името на кмета Пламен Стоилов и председателя на Общинския съвет Васил Пенчев бяха красив жест, но той не бе достатъчен, за да обясни
какво /и дали изобщо/ предстои в посока на развитието на културните връзки между Русе и Торун
Все пак, на старта на полско-българската изложба се събраха твърде много русенци, които проявиха жив интерес към изкуството на художниците от двете държави. Сред тях бяха и директорката на дирекция „Хуманитарни дейности“ Ирена Петрова, началникът на общинския отдел „Култура“ Ива Чавдарова, ценители, приятели на Художествената галерия. И за всички остава надеждата, че до юни, когато експозицията с платна на русенци и торунци ще затвори своята артистична крива с представяне в Полския институт в София, може нещо да се раздвижи и културният факт, който на четири пъти приковава вниманието на хора на изкуството в двете държави, все пак да не остане само като няколко реда в биографията на творците от двата града.