Учени от Канада, наблюдаващи поведението на птиците, които излитат от пътното платно пред приближаващ автомобил, са стигнали до заключението, че пернатите не преценяват бързината на конкретното возило, а се ръководят от средната скорост за този участък от пътя. Подробна информация от изследването им е публикувана в списание „Biology Letters".
Наблюденията на специалистите са показали, че на участък от пътя с ограничение от 20 километра в час птиците са стояли на едно място, докато колата не се приближи на разстояние от около 10 метра от тях. Разстоянието се увеличава до 25 метра при път с ограничение до 90 км/ч и до 75 метра при път с ограничение на скоростта от 110 км/ч. Ако идващата насреща кола силно превишава средната за пътя скорост, се увеличава възможността срещата на автомобила с пернатото да завърши с фатален край, тъй като последното не е имало време да отлети.
По-рано етолозите направиха опит да установят минималното разстояние, на което човек може да се приближи до птица, преди тя да отлети. Подобно изследване обаче се провежда за първи път.