Цената на златото с незабавна доставка се увеличи с 0,4% до 1313,66 долара за унция и достигна до 1312,02 долара на борсата в Сингапур. Това е най-високата цена на златото от 15 април досега, пише агенция “Блумбърг”.

От началото на годината цената на златото се е увеличила с 9,2% на фона на конфликта между Русия и Украйна, който засили търсенето на сигурни активи. В Китай цената на благородния метал се повиши за втори пореден ден вчера.

Кризата в Украйна "означава, че ще се засили търсенето на сигурни активи като злато и сребро, така че очакваме, че в краткосрочен план, ще окаже положителен ефект", коментира Хейн Инген Хоус, мениджър в ABN Amro Bank.

"Въпреки това, ако икономиките в САЩ и Европа се засилят, то това ще окаже натиск в посока надолу върху цената на златото и среброто в по-дългосрочен план", добавя той.

САЩ призоваха Украйна да продължи подготовката за президентските избори, които трябва да се проведат на 25 май и отхвърля призива на Русия за отлагане на гласуването, тъй като правителството в Киев води офанзива срещу сепаратистите на изток и юг в страната.

Индексът MSCI се понижи с 0,4% на борсата в Лондон, а индексът Europe 600 отчете понижение за четвърти пореден ден. Standard & P 500 също се спусна с 0,1%.