Делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева ще стигне до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Това заяви Гаврил Благоев, адвокат на една от подсъдимите по делото Димитринка Атанасова, предаде репортер на БГНЕС.

Делото днес се гледа на втората инстанция – Софийският апелативен съд, който ще излезе с решение след около месец. Прокуратурата и близките на адвокатката искат от апелативните съдии да отменят присъдата на първата инстанция и да признае подсъдимите за виновни. На 9 октомври 2012 г. Софийският градски съд оправда и тримата подсъдими. Така 14 години след жестокото убийство няма виновни за смъртта на младата жена. Подсъдими по делото са Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и бившата му съпруга Димитринка Атанасова, срещу която делото се гледа задочно, защото е в чужбина. Преди около 3 месеца бяха публикувани и мотивите на СГС към оправдателните присъди. В тях се казва, че съдът е изключително затруднен в установяването на обстоятелствата около умъртвяването на Надежда Георгиева и от повърхностното и неадекватно разследване.

Адвокат Гаврил Благоев каза, че се занимава и с обжалвания в съда в Страсбург и според него това дело се очертава като едно от емблематичните, в което имаме фрапантни нарушения. Той смята, че след произнасянето на Софийския апелативен съд, близките ще обжалват пред ВКС. Така счита, че през есента, в началото на зимата това дело ще приключи, а след това имат 6 месеца за обжалване в Страсбург. "Считам, че това дело ще стигне там, това е неизбежно, въпреки че се правят някакви опити в България да се разглеждат, но ние ще направим всичко възможно при едно такова развитие това дело да бъде разгледано в Страсбург", каза той. Най – общо мотивите, които ще изложат в жалбите са за продължителното водене на делото в досъдебното производство, съществени процесуални нарушения – нарушения на правото на обвиняемите. "Има фрапиращи нарушения, тези нощни разпити, този натиск, който се упражнява върху тях", каза той.

Димитринка, която от години е във Великобритания ще се върне в България, ако бъде оправдана. "В момента работя по това да бъдат върнати и нейните лични документи, тъй като в предварителното производство документите й са иззети и от нашето посолство в Англия. Но с решението на първата инстанция всички документи ще й бъдат върнати и няма пречка тя да се върне в България", каза той и посочи, че Димитринка има желание да се бори до край.

БГНЕС припомня, че адвокатката Надежда Георгиева бе намерена мъртва в дома й, убита със сатър в столичния квартал "Стрелбище" на 28 февруари 2000 г. На 19 декември 2011 г. пред съда свидетел по делото - затворникът Илия Николов, заяви, че Надежда Георгиева била любовница на бившия главен прокурор Никола Филчев. Николов бе доведен от затвора в Ловеч по нареждане на съдия Владимир Астарджиев.

Свидетелят, който според прокуратурата е изключително важен, разказа, че бил в една килия с Пламен Калайджиев. Така, според него, именно Калайджиев разказал, че убитата адвокатка е била любовница на бившия главен прокурор Филчев. И че той е съдействал за това Димитринка Атанасова да избяга във Великобритания.

Самият Пламен Калайджиев обаче, който заедно с Атанасова и Орлин Аврамов е подсъдим за убийството, заяви, че няма спомен да е бил с Николов в една килия. Изтъкна още, че нещата, които той твърди, не са верни.