Двадесет години след ужасите на геноцид в Руанда учени от университета в Сидни създадоха модел, който може да предвижда кои страни по света ще преживеят масови насилствени действия, съобщава Дифенс уан.

Програмата е известна като Проект за прогнозиране на варварщина /ППВ/ и действа на базата на проучване на повече от десет "променливи на насилието", сред които са статистики за граждански войни, смени на управлението, убийства, конфликти в съседни страни, статистика за детската смъртност, случаи на предишен геноцид. Това прилича доста на финансираната от Пентагона Обединена система за ранно предупреждение за кризи /ICEWS/.

ППВ може да помогне на "основните играчи" като САЩ, ЕС или ООН "като ги предупреждава предварително за потенциален конфликт, за да повишат готовността си за военна намеса, когато е необходимо да спрат такива насилие почти веднага след започването му", казва пред Дифенс уан Бен Голдсмит, един от водещите учени в проекта. До 2015 г. ПВВ поставя на първо място Централноафриканската република /ЦАР/като застрашена от насилие. Следват я ДР Конго, Чад и Сомалия. Афганистан и Сирия също са сред 15-те застрашени страни. Учените се надяват един ден тяхната работа да помага на хуманитарните организации. Но, също така, вярват, че тя може да служи и като причина за въздържане от действия потенциалните извършители на насилие. Екипът от университета в Сидни има намерение догодина да разработи нова прогноза за след 2015 г.