Защо екипи от хидролози и метеоролози от БАН, заедно със специалисти от Република Турция, правят обследвания на река Резовска? Това ще попита в официално писмо до управлението на БАН кмета на Община Царево Георги Лапчев, съобщиха от общината.

В този регион река Резовска разделя двете съседни държави и въпреки че водите й, от българска страна, попадат на територията на Община Царево никой от местната администрация не е информиран в какво се състоят проучванията, които се извършват вече няколко дни.

"Очаквам бърз отговор от БАН и се надявам да става дума за рутинно изследване на водния баланс на реката. В Община Царево, обаче, от години имаме притеснения относно някои проекти от страна на Р Турция, които биха застрашили екоравновесието на нашия регион. Затова появата на смесен екип от специалисти, които работят без да дават информация, ни кара да бъдем изключително внимателни", коментира Георги Лапчев.

От кметството припомнят, че през миналата година бяха обявени официални намерения от турската страна за изграждане на ТЕЦ в с. Инеада, на 3 км. от царевското село Резово. Тогава, след шумни протести в двата погранични района, проектът беше спрян.

През 2007 г. Р Турция поиска от България да отстъпи р. Резовска за питейните нужди на Истанбул. Искането беше за отводния отток на реката, като отклонението трябваше да бъде направено на 20 км от Черно море. При евентуално изпълнение на този проект парк "Странджа" щеше да се изправи пред необратими екологични проблеми