Българските власти не реагират достатъчно на оскверняването на паметниците на съветските войници. Това заяви говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич.

"Поредният инцидент се случи на 21 август. Хулигани боядисаха с цветна боя и поставиха надписи върху фигурите на войниците върху един от барелефите на монумента. За съжаление, това далеч не е първият случай на оскверняване на паметниците на съветските войни в България. Официалните власти до момента не са реагирали по съответния начин на многократно заявяваната от нас загриженост по отношение на подобни актове на вандализъм", каза той.

Русия отново настоява да бъдат взети ефективни мерки, за да не се допуска оскверняването на паметниците на съветските войни, паднали за освобождението на Европа и България от нацизма, а също така да бъдат открити и наказани виновните за това, заяви Лукашевич. "Нашето посолство в София ще изпрати съответните демарши в българското външно министерство и кметството на София", уточни говорителят.