Пожар нанесе сериозни щети на Драматичния театър в Пловдив тази сутрин. Няма пострадали хора.

Инцидентът е възникнал малко след 8 часа. Първоначалната версия е късо съединение. Изгоряла е сцената и част от декора на нея, но залата не е засегната, а само е задимена. Огънят е бил потушен за около половин час.

Директорът на театъра Кръстьо Кръстев обясни за БНР, че ремонтът трябва да започне още днес, за да не се провалят премиерата на пиесата "Възвишение" и фестивалът "Сцена на кръстопът", който трябва да започне на 10-и септември.

Аванс сцената, осветлението, част от декора за една от премиерните постановки, които репетират актьорите от Пловдивския театър "Възвишение", изгоряха, няма поражение в залата, но все още тя е задимена. В момента, в който служителите на театъра са видели да се стеле, дим малко след 8 часа, са позвънили на пожарната, задействала се е и противопожарната система в театъра.

Пристигнали са 5 екипа и огънят е бил потушен за около половин час, но пораженията са големи, тъй като материалите са лесно запалими по сцената, каза директорът на театъра. Той посочи, че очаква да пристигне и министърът на културата Петър Стоянович, за да може, след като се изчислят щетите, министерството да предостави евентуална помощ за възстановяването им.

Кръстьо Кръстев подчерта, че първата репетиция, която е трябвало да започне в 9 часа на практика се е провалила. Снощи, когато е приключила вечерната репетиция, не е имало никакви проблеми. При избухването на пожара в залата не е имало хора, нямало ги е и общите работници и чистачките.