Труп на починал мъж бил заменен в русенската болница с друг покойник, а фрапантният гаф е забелязан в църквата в Красен, където роднини на починалия Андрей Костов отворили ковчега, за да се сбогуват с него за последно. При вида на друг човек всички застинали, а малката дъщеря на починалия изпаднала в шок.
За нечуваната размяна на покойници в отделение „Патология“ към болницата сигнализира вчера в редакцията синът на починалия мъж Николай Костов.
В понеделник след 14 часа баща ми Андрей Янакиев Костов почина в Онкодиспансера от рак на дебелото черво. Във вторник сутринта отидох в траурна агенция „Лета“, дадох дрехи за баща ми и личната му карта и се уговорихме следобед трупът да бъде докаран в църквата в Красен за опело. В 14 часа ковчегът бе докаран, но като го отворихме, видяхме друг човек, разказва потресеният син.
Той се обадил веднага на „Лета“, откъдето катафалка дошла отново, взела покойника с ковчега и след размяна в болницата докарала в църквата починалия Андрей Костов, който по-късно бил погребан.
Това ни обиди много, сестра ми изпадна в шок и близо 30 минути не можеше да промълви дума. Останалите ни роднини също бяха разтърсени. Вече направих консулт с адвокат и смятам да заведа дело срещу болницата за гавра и нанесени морални щети, закани се синът Николай.
„Роднините на Андрей Костов дойдоха при нас, оставиха личната му карта и дрехи и ние извадихме смъртен акт в общината. Предадохме документите на санитаря в патологията, след което получихме ковчега и го откарахме“, казаха вчера от „Лета“. По думите на служителите името на другия покойник било Алексей, което се доближавало до Андрей и затова може би се е стигнало до фаталната грешка. От агенцията са категорични, че грешката е в болницата, но хвърля негативи и върху тях.
„В отпуск съм, намирам се извън града и не знам нищо за такъв случай“, каза изпълнителният директор на болницата д-р Нели Петрова.
„Утро“ успя да намери за коментар единствено главната сестра на МБАЛ Радка Иванова. Според нея санитарят в патологията е направил техническа грешка, тъй като двамата пациенти са със сходни имена. Случаят се проверява от ръководството на болницата.