Двама души бяха задържани, а 30 000 лева и мобилни телефони бяха иззети при специализирана акция на МВР в кварталите „Родина 3“ и Селеметя вчера.
Полицаите са влезли в домовете на членове на известното семейство Върбанови в двата квартала. Първите действия са били малко след 6 часа сутринта в дома на Стефан Върбанов в „Родина 3“.
„Чудо направиха, какво да кажем, чудо. В 6 часа с автомати, с качулки, врати-мрати, чупено всичко тук, порти. Влязоха вътре, всички по стомах. И никакво обяснение, почнаха, обърнаха къщата наопаки. Оттук отидоха горе, в другия брат в Селеметя. Задържаха племенника и брат ми. Мислим, че е заради изборите. Но при положение, че ние не сме регистрирани долу в полицията за изборите, ние не се занимаваме с такива работи, нашата работа е строителството“, разказа Стефан Върбанов.
Семейството сподели, че са преживели голям ужас. „Сестра ми е епилептичка, почна да трепери, те викат - лягайте, лягайте, не мърдайте, дайте телефоните“, каза Параскева Върбанова.
Освен телефоните, полицаите са иззели и 30 000 лв., намерени в брата на Стефан в къщата в Селеметя.
„То целият град знае - няма и три месеца направи сватба. Даже 85 000 лв. събрахме, ама 30 000 лв. намериха, вземаха ги. Той има доказателство - флашки, дискове, всичко имаме. Те ще се върнат тия пари, майна му на парите, но тъй се държаха тук, чупиха врати, автомати слагат на хората в главите. Може ли да бъде това нещо“, каза още Стефан Върбанов.
От полицията заявиха лаконично, че става дума за операция по линия на престъпността, но без да конкретизират.
По-късно Специализираната прокуратура разпространи следното съобщение: „Днес, 03.11.2021 г., на територията на Русенска област, служители от ТСБОП-Русе, под надзора на прокурор от Специализирана прокуратура, извършват действия по разследване на серия изнудвания на възрастни хора, придружени със заплахи за убийства, за палежи, физическо насилие.
Повече информация по случая ще бъде предоставена след приключване на действията по разследването“.