"Имам нужда от пространство".

Това е едно от най-ужасните оправдания, което гаджето ви, или по-скоро вече бившето, някога иска да чуе за края на връзката ви, стана ясно от ново проучване, целящо да класира най-неприятните реплики при раздяла.

Дори без да искате можете да обидите партньора, ако споменете, че "никога не сте го обичал, така както заслужава" или, че тя или той е "твърде добър за вас".

Това са клишета, които служат по-скоро за измъкване от ситуацията и почти никога не отговарят на истината.

"Срещнах друг/а" звучи болезнено, но ако е истина, по-добре бъдете откровени с партньора.

Изречението "мисля, че трябва да бъдем само приятели" е също толкова обидно, колкото и "прочетох в хороскопа си, че ме очаква нова любов".

Но най-ужасно е, ако половинката ви реши да се отърве от вас с думите "искам бебе" или "приличаш по-скоро на моя сестра/брат и не мога да се виждам повече с теб".

Челното място с пълно единодушие заема репликата "не е заради теб, а заради мен", което заслужено печели най-много точки в анкетата.

Междувременно резултатите от друго проучване показаха, че около

73% от мъжете приключват връзката си с текстово съобщение или кратък текст в социалните мрежи.

За разлика от силния пол само 44% от жените са прекратявали връзката си с есемес.

Тревожен е фактът, че едва 39% от участниците в анкета са били в сериозна връзка повече от година, 16% са били женени и са обявили, че искат развод по телефона.

Резултатите сочат още, че 37% от хората защитават действията си със страха от реакцията на половинка, а 25% признават, че са твърде изплашени да се изправят пред партньора лице в лице.

Текстовото съобщение е най-предпочитано за раздяла (41%), на второ място е телефонното обаждане (27%) и на трето личното съобщение във Фейсбук (18%).

Електронната поща е популярна при 9% от анкетираните, а 5% се разделят публично.