На фона на неспиращите сблъсъци в съседна Украйна, Румъния започва военни учения в териториалните си води в Черно море, пише BalkanInsight.

Учението, наречено "Вектор 2014" ще приключи тази седмица. В него ще участват около 1600 военни, потвърди румънският министър на отбраната. "Учението се провежда ежегодно и има за цел обучение на военноморските структури за техните мисии. Беше планирано преди около една година", каза той.

Военните действия в черноморския регион зачестиха през последните месеци, след като Русия анексира Крим от Украйна. Американската фрегата "Тейлър" е разположена в региона, а американският ескадрен миноносец "Доналд Кук" и френският разузнавателен кораб Depuy de Lome напуснаха Черно море в края на април.

Миналата седмица Румъния призова САЩ и НАТО да засилят военното си присъствие в страната, за да гарантират сигурността около Черно море. По време на официална визита във Вашингтон румънският външен министър Титус Корлецян подчерта важността на засиленото и дългосрочно присъствие на САЩ в региона на Черно море, за да "бъдат възпрени други дестабилизиращи действия", което вероятно се отнася до Русия.

Предстои САЩ да разположи още 600 морски пехотинци в югоизточна Румъния в административния център на летище Михаил Когълничану. Така общият брой на американските военни в Румъния ще достигне 1600 души. Летище Михаил Когълничану стана американска военна база през 2007 г.

Като страна членка на НАТО, Румъния е един от най-силните поддръжници на Вашингтон сред бившите комунистически държави в Източна Европа. Страната, която има 694 км. сухоземна граница с Украйна, е сред най-силните регионални застъпници за санкции на Запада срещу Русия след анексирането на Крим.