Ангела Меркел стана първият германски канцлер, спосетил някогашния нацистки концентрационен лагер "Дахау", северозападно от Мюнхен.

В рамките на предизборната си кампания, тя отдели един час и за визита в лагера, свързан една от най-мрачните страници в германската история. По време на нацисткия режим там са намерили смъртта си 41 хиляди души.

Поканата Меркел да посети лагера й бе отправена от председателя на Дружеството на оцелелите концлагеристи от Дахау Макс Манхаймер. След като поднесе венец в памет на жертвите и в кратка, но емоционална реч, подчерта, че споменът за съдбата на затворниците там я изпълва с тъга и срам. Призова Европа да се бори срещу крайнодесните идеи и движения, за да защити своята демокрация, която дори и днес, е изложена на риск

Лагерът е основан през март 1933 година, само седмици след като Хитлер изва на власт. Послужил като модел за следващите лагери. До края на Втората световна война там са били затворени над 200 000 политически затворници, хомосексуалисти, роми, инвалиди и военнопленници.