Председателят на Междлиса на кримските татари Рефат Чубаров получи от прокуратурата на Крим предупреждение за недопустимост на екстремистката дейност, пише „Коммерсант”. Предупреждението беше отправено лично от Наталия Поклонская, станала световноизвестна като „красивата прокурорка на Крим“.
Поклонская заяви, че ако Чубаров не си направи съответните, изводи ще ликвидира Междлиса.

Причина за предупреждението бяха събитията от 3 май, когато няколко хиляди кримски татари пристигнаха в разположения в северната част на полуострова град Армянск, за да посрещнат един от своите лидери - бившия депутат от украинската Върховна Рада Мустафа Джемилев. Джемилев има 5-годишна забрана за пребиваване на територията на Русия, вследствие на което не бе допуснат. Кримските татари пробиха кордона на силите на реда, но не успяха да постигнат целта си- да осигурят достъп на бившия депутат от украинската Върховна Рада до Бахчисарай.

„Чубаров от името на Междлиса на кримскотатарския народ е организирал и подготвил указаните незаконни действия и публично е подстрекавал пребиваващите в Армянск към тяхното осъществяване. Ако указаните в предупреждението нарушения на закона не бъдат отстранени то Междлисът ще бъде ликвидиран и неговата дейност на територията на Русия- забранена”, заяви Поклонская.