Диктаторският режим на лидера на Северна Корея Ким Чен Ун може би е на ръба на колапса – поне според китайските военачалници, които са изготвили планове за действие в случай на край на неговото управление. Според изтекли документи, китайските войници би трябвало да заловят лидерите на севернокорейското правителство, да изградят бежански лагери и да увеличат граничните патрули, в случай на падането на режима.
Стратезите от Народната освободителна армия на Китай обясняват в плановете как ще съберат ключови фигури от Работническата партия на Корея на Ким Чен Ун, както и лидерите на Корейската армия, в случай на избухването на вълнения и масови протетси.

Китай, който продължава да е най-големият съюзник на Северна Корея, ще предложи на севернокорейските лидери защита, но само ако те се съгласят да отидат в лагери, от които няма да могат да управляват корейските въоръжени сили или да създават проблеми за китайците. В плановете също се подчертава, че „военна сила“, за която се предполага, че са САЩ, може да опита да вземе под прицел ключов персонал, а задържането на корейските лидери ще има за цел да предотврати именно това.

Секретните документи са били предадени на японска медия. В тях се описва сценарий, при който „чуждестранни сили“ се опитват да свалят правителството в Северна Корея, пише британският вестник „Телеграф“. Това, според китайската армия, може да доведе до масови придвижвания на милиони корейски, които ще се опитват да пресекат границата на Северна Корея и Китай.

Коментирайки разкритията, експерт по международната политика предупреди, че документите може да са знак за това, че според Китай краят на севернокорейският режим ще настъпи скоро. Джун Окумура, от института по международни въпроси Мейджи, отбелязва, че Китай вероятно е имал план за овладяване на ситуацията от десетилетия насам, но едва сега е позволил той да бъде разпространен.