На 6 май православната църква отбелязва деня на Св. великомъченик Георги Победоносец, известен като Гергьовден.

Името е с гръцки произход, образувано е от думите "гео", което значи "земя" и "ерго" – "работя", от тук и значението на името – "земеделец". В народните представи Св.Георги е покровител на стадата и овчарите, а от III век и на войската.

По данни на Националния статистически институт най-популярно сред родените през миналата година деца, е било именно името Георги, с което са кръстени 1118 бебета. 173 хиляди са българите, които се наричат Георги и в това отношение името на храбрия светец-покровител на войската оглавява класацията на най-разпространените български мъжки имена, изпреварвайки в това отношение дори считаното за най-популярно родно име Иван.

4 135 са мъжете от Община Стара Загора с името Георги, които на 6 май ще вдигнат наздравица и ще посрещнат гости за своя имен ден.

768 са дамите, носещи името Гергана, за които Гергьовден ще бъде повод да почерпят за здраве свои близки и приятели. 440 са представителите на силния пол с името Ганчо, а жените именувани Ганка са 536.

Сред именниците от Община Стара Загора има още и 368 дами с името Галя, 273-ма Галиновци и 204 Гинки. 99 са мъжете с името Гошо, 57 – Ганьо, 51 – Жоро и 12 - Йорго. Гергьовден ще отбележат още всички, които носят имената Галена – 55 в Община Стара Загора, Гана – 49, Гиргина и Жоржета – по 5, Георгина, Георгия и Гери – по 4.