Автомобил със синя лапма е чакала в двора на ареста избягалите затворници Николай Николов-Шатката и Хосе Мартинез. Това съобщи TV7, позовавайки се на свои източници. Парнаджиите на Централния софийски затвор спят в сградата с тръбите на инсталацията и подлежат на проверка едва към 8 ч. вечерта. Под тях са допълнителни сервизни помещения, които чрез въздуховод са свързани с двора на следствения арест на ул. „Майор Векилски“.

Като разрязали решетката на тунела, Николай Николов-Шатката и Хосе Мартинез се озовали право в двора на ареста. Там ги чакала кола със син буркан. Разследващите все още гледат всички записи от камерите в района, за да установят дали става въпрос за служебен автомобил или за частна кола, на която незаконно е сложена лапма.

Отговорните за бягството на затворниците ще бъдат уволнени. Предстои и затягане на режима в затворите. Ресорният заместник-министър Илия Ангелов започва внезапни посещения в местата за лишаване от свобода.

Ръководството на затвора е било уведомено за бегълците веднага след проверката в 20.30 ч. До полицията обаче тази информация стига едва четири часа по-късно.

Практиката показва, че обикновено кандидат-бегълци са затворници, които излежават присъди от по над 10 години. Бягството няма да коства много на Шатката и Мартинез. По закон те могат да получат до пет години допълнително към присъдата си.

Издирването на двамата бегълци продължава. Независимо от това дали те ще бъдат намерени или не, в затворите предстои сериозно затягане на дисциплината. Още в средата на седмицата новият шеф на затворите Росен Желязков и ресорният заместник-министър започват проверки по всяко време на денонощието на местата за лишени от свобода.