„850 000 са мъртвите души в избирателните списъци”, каза в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика. По думите му, тези лица фигурират в избирателните списъци без да са налице някъде другаде.
Според говорителя на ЦИК Цветозар Томов първият проблем е, че в избирателните списъци има доста по-малко имена, отколкото в списъците на предните избори. „Това се дължи на факта, че на изборите за европейски парламент не всички българи имат право да гласуват”, каза той и добави, че българите, които живеят например в Турция, нямат право да гласуват на тези избори.

„Въпросът за мъртвите души се обсъжда от 20 години. Основната причина да има толкова голяма разлика между реалния брой на хората, които живеят в България, и хората, които фигурират в списъците на ГРАО, е в това, че съществува голямо количество българи, които се водят, че живеят в България, но ГРАО няма информация за адреса им извън страната”, обясни Томов. Проф.

Иванов от своя страна добави, че така България лъже Европейския съюз. По думите на Томов обаче не съществува опасност за достоверността на изборите.