Окачена канализация, която ще минава по тавана, изграждане на нови бордюри и смяна на решетките на шахтите. Това са накратко трите мерки, които СОУ за европейски езици „Св.Константин-Кирил Философ“ трябва да предприеме, ако иска повече да не става жертва на наводнения. Това са посъветвали училищното ръководство членовете на комисията, която миналата седмица направи оглед на сградата. А причина бе жестоката буря, която напълни 10 помещения в сутерена на гимназията с вода и кал и съсипа подове, стени и част от обзавеждането.
Основният проблем, заради който училището се наводнява, е вкопаната канализация, която се намира по-ниско от кота 0. Така всъщност е строена не само сградата на бившата Руска гимназия, но и на други училища и детски градини, обясни за „Утро“ зам.-кметът Димитър Наков, който лично е участвал в инспекцията. Според него един от най-ярко изразените проблеми, който не търпи отлагане и трябва да се реши възможно най-скоро, е свързан с направата на нова вертикална планировка, която кардинално да реши въпроса с наводненията в училището. Сегашната е била решена неправилно и през годините не са се вземали никакви мерки за нейното подобряване. Голям е и проблемът с т.нар. водопътен тротоар, който се намира непосредствено до прозорците на приземния етаж. Именно през тях е шуртяла голяма част от дъждовната вода в буреносния вторник. Същото е и по отношение на зелените площи и района край стъпалата на входа на училището. Строителството там е направено така, че вместо да насочва водата от дъждовете към улицата, тя се оттича в обратна посока - към сградата. Освен това е необходима и нова канализация, но окачена, която ще минава по тавана. „Изготвянето на такъв проект не е нито сложно, нито бавно, а при добра организация бъдещият ремонт може да се случи дори през учебно време“, коментира Наков. За игрището в двора на гимназията също трябва да се помисли за нова планировка, тъй като там винаги при дъжд се образува малко езеро. Което впрочем след бурята бе изпомпено от екип на Пожарната.
Като за начало обаче Наков смята, че трябва да се сменят решетките на шахтите, тъй като сегашните били изключително неподходящи. „Предишните са откраднати и сега са сложени абсолютно нестандартни решетки, които не поемат вода и лесно се задръстват от листа“, обясни зам.-кметът. А за да не стават жертва на набези, той съветва да се поставят бетонови, които не са атрактивни за крадците. Необходимо е да се сложат и бордюри около тревните площи и стъпалата, които ще задържат свличането на наноси към сградата и ще спират водата.
Единственото, което е по силите на училищното ръководство обаче, е смяната на решетките на шахтите. Направената количествено-стойностна сметка за оправянето на щетите от наводнението е показала, че в коридора на сутерена са нужни 70 000 лева, а в училищните кабинети, които се простират на площ от 300 кв.м - 40 000. И това са пари, които ще са необходими само за ремонта на стените и пода. А за възстановяване на мебелите сметка не е правена. Според зам.-директора Дора Тончева училището няма как със свои средства да се погрижи за отстраняването на сегашния проблем, камо ли за поставянето на нови бордюри и за изработването на проект на нова канализация. Затова най-вероятно стаите ще бъдат възстановявани поетапно и изцяло съобразно средствата, с които училището разполага.
Както „Утро“ писа, бившата Руска гимназия отправи зов за помощ и обяви дарителска сметка, по която се надяват да получат пари за възстановяване на сутерена на сградата, който плувна във вода след невиждания дъжд в края на юли. Служители и ученици обаче се притекоха на помощ на училището и с общи усилия изметоха водата, мръсотията и измиха стаите. Сега наводненият сутерен е оставен да съхне и чака ремонт.