Българинът има основание за самочувствие в Европейския съюз. Трябва да знаем обаче какво искаме и да го правим уверено. Това заяви водачът на евролистата на АБВ Ивайло Калфин в предаването „Всяка неделя” по Нова телевизия. Той е категоричен, че държавата ни като страна членка на ЕС изостава поради липсата на цел и посока. „България изостава, защото не знае къде отива и вина за това носят политиците в България. Всички отговорни политици в България трябва да са готови да седнат и да обсъждат важни теми и да се опитат да намерят съгласие по важните за българите теми, коментира той. А липсата на воля за лидерски дебати в страната ни се дължи на липсата на съдържание в голяма част от партиите, както и водачеството на евролисти от лидери, които нямат намерение да бъдат евродепутати, каза още евродепутатът.

В държавата ни има голям дефицит на политическа почтеност, подчерта Калфин и допълни, че налице са серия от неизпълнени предизборни ангажименти. Като пример той посочи неизпълнените ангажименти по въпроса за плоския данък, по въпроса за АЕЦ „Белене”... Ивайло Калфин обясни, управляващите не изпълняват ангажиментите си и като членове на ПЕС - от десетте точки в Манифеста на европейските социалисти, половината не се изпълняват. „Очевидно има хора, които могат да определят поведението на Станишев и не искат въпросните ангажименти да се поставят, коментира Калфин и обясни, че става въпрос за данъка на капиталовите пазари върху финансовите иституции, за увеличаването на офшорните компании, за прилагането на цял комплект мерки срещу младежката безработица, за трудовото равенство между мъжете и жените. И в България не се казва и дума по тези пет приоритета, поставени в Манифеста на ПЕС, заключи евродепуатът.

Евродепутатите могат да бъдат полезни само с държава зад гърба си, каза Ивайло Калфин. Национална стратегия няма, а по ключовите за държавата въпроси политиците не сядат на една маса, за да ги решат, коментира евродепутатът. Той е категоричен, че въпросите, по които трябва да се намерят спешни решения се отнасят пряко до бита на хората – здравеопазване, образование, характера на икономиката. И всичко това може да се направи само с участието на държавата, категоричен е Калфин и допълни, че по тези параметри сравнява държавата ни с други страни от ЕС, където диалогът между партиите съществува и това е въпрос на политическа отговорност.

Ивайло Калфин обясни, че в момента в Европа текат процеси на промяна след кризата. И в този момент България трябва да си даде ясен отговор къде иска да бъде. „България трябва да си постави като далечна принципна цел членство в еврозоната, когато се подготвим, но трябва да знаем къде отиваме. Бих изработил няколко политики, които са важни за страната ни и които бих искал да станат европейски политики. Това нещо в момента го няма. Един депутат може да бъде много влиятелен. Това много зависи от личните качества”, заключи Ивайло Калфин.